Veelgestelde vragen

Wat leuk dat je meer wil weten over de Boskalis Beach Cleanup Tour! Hier vind je een overzicht van vragen die vaak gesteld worden. Staat jouw vraag er niet tussen? Kijk dan bij de praktische informatie of stuur dan een mailtje naar beachcleanuptour@noordzee.nl.

Hoe kan het dat een etappe vol is?

Door de grote hoeveelheid enthousiaste deelnemers raken sommige etappes vol. Daardoor kan het helaas voorkomen dat je je niet meer kan aanmelden voor een specifieke etappe. Dat elke etappe een maximum capaciteit kent, heeft een reden.

Bekijk het volledige antwoord

Maken we tijdens de Beach Cleanup ook de duinen ook schoon?

Duinen zijn in veel gebieden beschermd natuurgebied. Dat komt door de aangroei van duinen of het kwetsbare broedgebied voor vogels. Daarom is het niet de bedoeling dat mensen er rondlopen, laat staan in groten getale.

Bekijk het volledige antwoord

Moet ik zelf grijpers en handschoenen meenemen?

Stichting De Noordzee zorgt iedere etappe voor genoeg vuilniszakken en grijpers. Helaas kunnen wij niet alle deelnemers voorzien van handschoenen. Mocht je zelf handschoenen of andere opruimmaterialen hebben, neem die dan vooral mee!

Bekijk het volledige antwoord

Wat wordt er met al het opgehaalde afval gedaan; wordt dit gerecycled?

Stichting De Noordzee werkt samen met alle kustgemeenten en juttersverenigingen. Zij voeren het afval af. Het afval wordt gerecycled wanneer dat mogelijk is.

Bekijk het volledige antwoord

Waarom gebruiken we tijdens de Beach Cleanup Tour plastic vuilniszakken voor het opruimen?

Wij gebruiken zo weinig mogelijk vuilniszakken, maar herbruikbare emmers. De afvalzakken zijn van gerecycled plastic. Om zoveel mogelijk afval te verzamelen in zo min mogelijk zakken, roepen we de deelnemers op om tijdens het opruimen alleen volle zakken in te leveren, door tussentijds met elkaar halfvolle zakken over te gooien tot 1 volle zak.

Bekijk het volledige antwoord

Wanneer wegen we het afval?

Stichting De Noordzee wil graag weten hoeveel kilo afval we opruimen. De dagteams wegen het afval en zullen op de dag van iedere etappe laten weten hoe het afval gewogen wordt én hoe jij als deelnemer hierbij kunt helpen. De totale eindstand van de gehele Beach Cleanup Tour wordt bekendgemaakt op tijdens de laatste dag.

Bekijk het volledige antwoord

Wat is paraffine en ruimen we dit ook op?

Paraffine is een uit aardoliefracties en bruinkoolteer verkregen mengsel. Het wordt voor allerlei toepassingen gebruikt, waaronder voor het maken van kaarsen en waxinelichtjes. Het is dan ook een wax-achtige substantie, wat kan lijken op brokken kaarsvet, meestal geelwit van kleur. Paraffine hoort niet in zee of op het strand.

Bekijk het volledige antwoord

Wat zijn pellets?

Plastic pellets zijn kleine plastic korrels die als grondstof worden gebruikt door de plasticindustrie. De industrie smelt de korrels om tot een eindproduct. Zowel bij de productie van de grondstof als het transport en de verwerking vindt verlies plaats. Pellets worden ook wel nurdles genoemd of zeemeerminnen tranen.

Bekijk het volledige antwoord

Wat zijn de meest gevonden afvalitems op het strand?

Op het strand is helaas erg veel afval te vinden. Uit onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat hoewel de Noordzeekust steeds schoner wordt, er nog steeds 282 stuks afval per honderd meter te vinden is. Op toeristische stranden kan dit nog veel meer zijn.

Bekijk het volledige antwoord